Høyteknologisk desinfisering

Publisert

NHO Geneo direktør Karita Bekkemellem og  Decon-X gründer Bjørn Platou

DECON-X:NHO Geneo-direktør Karita Bekkemellem og Decon-X gründer Bjørn Platou.

NHO Geneo ble invitert til Decon-X, et spennende selskap med norskprodusert teknologi for desinfisering.

Gründeren selv, Bjørn Platou, jobbet tidligere med satellitt-teknologi. Så fikk han en skulderskade og ble lagt inn på sykehus for et enkelt inngrep. Men, det ble et langt sykehusopphold, som holdt på å ende med amputasjon:

– Jeg fikk en infeksjon – noe 35.000 nordmenn rammes av på sykehus eller sykehjem årlig, forteller han. Da bestemte han seg for å gjøre noe med det.

I dag har han 370 roboter ute i markedet. Et marked som er stort: På verdensbasis dør 700.000 mennesker hvert år som følge av infeksjoner som oppstår når de er under behandling i helsetjenesten. Med utviklingen i multiresistente bakterier sier Verdens helseorganisasjon (WHO) tallet vil øke til ti millioner innen 2050.

Teknologien er norsk: Mikrochipene produseres hos elektronikkprodusenten Topro i Gjøvik, og maskinen settes sammen hos Tronrud Engineering i Hønefoss. Kjemien som brukes, heter hydrogenperoksid. Inne i roboten befinner det seg en kanne med stoffet i væskeform og en kompressor med slange og dyse som omgjør kjemien til tåke- og gassform.

Roboten settes inn i rommet den skal desinfisere, ventiler tapes igjen, og rommet forlates. Maskinen styres via en app, og etter en stund er rommet klart til bruk. Effektivt – og ikke minst effektfullt.

De har nå roboten på plass i 125 kommuner, men bare i 18 sykehus, noe Platou er overrasket over.

– Det burde ikke vært lov å la pasienter være i et rom som ikke er desinfisert, mener han.

Selskapet har i dag 13 ansatte. Nå sikter de mot det tyske markedet.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: