- Det er positivt at regjeringen i budsjettet styrker behandlingstilbudet innen rus og psykiatri, men det gjenstår å se i hvilken grad den kapasiteten og ressursen private og ideelle virksomheter er blir brukt godt. Det får vi forhåpentlig mer svar på etter hvert, når nærmere føringer er gitt til underliggende direktorater og etater, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd.
- Kvalitet først
Regjeringen fortsetter med favorisering av ideelle aktører innen barnevernet og det er grunn til å tro at dette også vil skje på helseområdet.
- Vårt utgangspunkt er at kapasitet, kvalitet og innhold i tjenestene må legges til grunn først, ikke hva slags eierform som er registrert. Her er tegjeringen på helt feil kurs, dessverre, sier Furulund.
Regjeringen varsler som ventet en avvikling av fritt behandlingsvalg og reduserer ordningen med 5 millioner som overføres til sykehusene budsjetter, for egendrift eller utlysning av nye anbud.
- Avviklingen skjer for raskt og uten forsvarlige overgangsordninger for de pasientene som er i lange behandlingsløp. Vi venter fortsatt på den formelle behandlingen av denne saken gjennom en lovproposisjon til Stortinget, sier Furulund.
- Behovene settes på vent
Regjeringen varsler en nærmere gjennomgang av rehabiliteringsfeltet i varslet Nasjonal helse og samhandlingsplan neste år. Regjeringen vil også styrke kommunal arbeidsrettet rehabiliterings- og habiliteringstilbud og hverdagsrehabilitering i kommunene.
- Alt dette er bra, men igjen settes behovene på vent. Det er mye tilgjengelig kunnskap både fra Riksrevisjonen og sist i 2020 fra KMPG på oppdrag Helsedirektoratet om behovet for økt kapasitet og prioritet. Også her står våre medlemmer klare til innsats for pasientene som trenger ulike rehabiliteringsløp, sier bransjedirektøren.