Frykter avvikling vil få alvorlige konsekvenser: - Uforsvarlig politikk

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Helse- og omsorgskomiteen kom i dag med sin innstilling til Stortinget om avvikling av fritt behandlingsvalg, som legger opp til at ordningen avvikles allerede fra 1. januar 2023 og livsviktige behandlingstilbud forsvinner.

- Dette er grovt uforsvarlig politikk som rammer pasienter og arbeidsplasser, og svekker behandlingstilbudet i hele landet, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo - landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst.

Bekkemellem representerer blant annet bedrifter som leverer behandling til psykisk syke og rusavhengige gjennom ordningen fritt behandlingsvalg. Den tidligere Ap-statsråden frykter avviklingen vil bety kroken på døra for flere fagmiljøer i hele landet.

- Dette er bedrifter som utgjør lokale og nasjonale nødvendige tilbud innen blant annet rus og psykiatri. De mister nå driftsgrunnlaget og pasienter mister sine tilbud, sier Bekkemellem.

Dersom Stortinget stemmer for avviklingen slik komiteen innstiller på, vil dette skje uten at det er gjennomført en forsvarlig konsekvensutredning av hvordan dette vil ramme pasienter.

- Vi mener at det ikke er mulig for de regionale helseforetakene å gjennomføre kvalifiserte anskaffelser, eller for medlemsbedrifter å bygge opp ny, tilpasset kapasitet innen de gitte tidsrammene. Regjeringen har lovet å satse på rus og psykiatri, men dette er det stikk motsatte, sier hun.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: