«Et helsevesen for alle fordrer samarbeid»

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo. Foto: Eline Roka.

Alle må spille på lag, og alle innovasjoner må komme hele befolkningen til gode, dersom vi sammen skal klare å møte utfordringene. Det mener jeg vil sikre gode tjenester, kompetanseløft og en mobilisering for hele helsenæringen. Et helsevesen for alle fordrer samarbeid.

Innlegg av Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo. 

Jeg vil berømme Kaveh Rashidi, lege og forfatter, for å sette ord på en av vår tids største utfordringer: å sikre gode helsetjenester til alle i Norge (Aftenposten), uavhengig av hvor mye penger du har. Det offentlige er – og skal fortsette være – bærebjelken i velferdssamfunnet vårt. Samtidig er det også behov for helse- og velferdsbedrifter som kan samarbeide med det offentlige om å tilby pasienter gode tjenester også i fremtiden.

Rashidi har nok langt på vei rett i at det offentlige helsevesenet bør styrkes og sikres. Dette fordi vi står overfor store utfordringer i tiden som kommer, der vi blir stadig flere eldre samtidig som det er stadig færre som jobber. Dette betyr færre penger i kassa til Norge AS. Konsekvensene av dette er strammere statsbudsjetter og færre midler til å finansiere vårt felles velferdssamfunn.

Samtidig som vi ser at helsekøene blir lengre i det offentlige, slik Rashidi også beskriver, har private bedrifter ledig kapasitet. Dette er kapasitet som bør benyttes i form av økt satsing på offentlig-privat samarbeid, slik at alle får denne muligheten, ikke bare de som har penger til å betale for det.

Offentlig-privat samarbeid, det vi kaller en velferdsmiks, er noe vi har lang tradisjon for i Norge. Og verdien av dette samarbeidet blir særlig synlig under kriser, som for eksempel under koronapandemien der mange aktører støttet det offentlige og sikret at den brede befolkningen fikk lik tilgang til tjenester. Hjemmelegene er et eksempel på dette, som var avgjørende for Oslo kommunes pandemihåndtering. Et annet eksempel er Hero, som i løpet av tre døgn fikk på plass 6.000 mottaksplasser for ukrainske flyktninger da Russland startet innovasjonen av Ukraina.

Utfordringene vi står overfor i helsevesenet med stadig flere eldre og kronisk syke legger stort press på et allerede presset helsevesen. Vi vil komme til å mangle tid, plass og helsearbeidere hvis vi ikke hele tiden jobber med å utvikle og forbedre samarbeidet mellom det offentlig og helsenæringen.  

Alle må spille på lag, og alle innovasjoner må komme hele befolkningen til gode, dersom vi sammen skal klare å møte utfordringene. Det mener jeg vil sikre gode tjenester, kompetanseløft og en mobilisering for hele helsenæringen. Et helsevesen for alle fordrer samarbeid.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: