Espira blir medlem i NHO Geneo
Eksempelfoto: Stock.
Den private barnehageaktøren Espira er nytt medlem i NHO Geneo. Espira har over 2700 pedagoger og pedagogiske medarbeidere, og drifter rundt 100 barnehager i Norge.
Eksempelfoto: Stock.
Den private barnehageaktøren Espira er nytt medlem i NHO Geneo. Espira har over 2700 pedagoger og pedagogiske medarbeidere, og drifter rundt 100 barnehager i Norge.
Barnehagene er spredt i over 50 kommuner, med ansvar for nærmere 10 000 barn.
Espira har hovedkontor på Karmøy ved Haugesund, konsernkontor i Oslo og distriktskontorer i Mandal, Bergen, Stavanger og Trondheim. Deres visjon er å lede utviklingen av fremtidens barnehager. Espira skal gå foran og bidra til forskningsbasert kunnskap til barnas beste.
Espiras administrasjon (Espira Gruppen AS) har vært medlem av landsforeningen Abelia siden 2014, men ønsker seg nå inn i felleskapet til den nye landsforeningen som samler helsenæring, barnehager og omsorgsaktører.
- Barnehageforliket fra 2003 er en stor suksesshistorie og et svært godt eksempel på et langsiktig og godt samarbeid mellom privat og offentlig sektor, sier administrerende direktør i Espira, Marit Lambrechts.
Hun forteller at norske barnehager skårer høyest på foreldreundersøkelser sammenlignet med våre naboland.
- Likevel er det viktig å jobbe med kontinuerlig kvalitetsutvikling. Som tidligere forsker ønsker jeg at Espira skal bidra til økt forskningsbasert kunnskap innen barnehagefeltet for å skape et godt grunnlag for det pedagogiske arbeidet. Når over 90% av alle barn i Norge går i barnehager, er det viktig at det vi gjør er basert på forskningsbasert kunnskap. Med et medlemskap i NHO Geneo er jeg sikker på at vi får flere røster som har barna og kvalitet i fokus. Jeg kommer opprinnelig fra helsesektoren, men ble veldig imponert over norske barnehager, og jeg er sikker på at sammen så skal både private og offentlige barnehager løfte hverandre videre. Frelsesarmeens barnehager er allerede medlem av NHO og vi har flere eksempler på hvordan vi har hjulpet hverandre. Fremover må vi jobbe for å ta vare på store og små kompetansemiljøer for kontinuerlig utvikling, sier Lambrechts.
Espira-direktøren har doktorgrad i farmasi, og har erfaring både fra offentlig og privat sektor. Hun har tidligere i karrieren jobbet med internasjonal forskning og utvikling i l Nycomed, Amersham og Sterling Winthrop, blant annet i Frankrike og USA, og hun har mange års erfaring med ledelse av kompetansebedrifter innen helsesektoren.
I dag går 97 % av barn mellom 3-5 år i barnehage, og nybakte foreldre tar det for gitt at man får barnehageplass når permisjonstiden er over. I mange år var det imidlertid stor mangel på barnehageplasser, og det gikk ut over yrkesaktiviteten til mange kvinner. Det ble tydelig at kommunene ikke kunne klare å dekke det enorme behovet og sikre full barnehagedekning, men at man var helt avhengige av private krefter for å få det til. I 2003 kom altså det politiske Barnehageforliket på plass, og det ble et reelt temposkifte i barnehageutbyggingen.
- Norsk barnehagepolitikk er en så vellykket ordning at mange land i Europa, som ligger langt bak oss i Norden når det gjelder barnehagedekning, nå ser til Norge og Norden for hvordan de skal organisere sin egen barnehagepolitikk, sier Lambrechts.
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo (og LMI), er svært glad for at Espira har valgt å takke ja til å bli medlem i den nye landsforeningen. Bekkemellem har vært både Barne- og familieminister (2000-2001) og Barne- og likestillingsminister (2005-2007), og har i mange år vært politisk engasjert i å løse utfordringene med å skaffe nok barnehageplasser. Da barnehageforliket ble inngått i 2003 var hun fraksjonsleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og leder i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse.
- Det var en krevende debatt – også internt i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse – da vi gikk inn for å likebehandle private og offentlige barnehager. Det var også sterke kamper ellers i det politiske systemet for å få til det nødvendige løftet for barn og unge. Men det ble gjort fordi det offentlige ikke klarte å gi et trygt omsorgstilbud til de yngste barna, slik at vi kvinner kunne gå ut i jobb. Jeg fikk ikke barnehageplass til min sønn da jeg skulle tilbake på Stortinget etter permisjonen, og måtte betale 7000 i måneden for plass hos en dagmamma. I dag har debatten rundt private barnehager kommet på feil spor. Nå er det på tide at vi setter kvalitet og et godt pedagogisk tilbud på agendaen. Vi skal jobbe sammen for å igjen øke forståelsen for at private og offentlige må dra lasset sammen, og sammen sørge for trygge og gode omsorgs- og kunnskapstjenester, sier Bekkemellem.
Espira har valgt å takke ja til et interimmedlemskap i NHO Geneo. Et interimmedlemskap er en løsning NHO har for bedrifter som er bundet av en annen tariffavtale enn de NHO «eier». I interimmedlemskapet inngår blant annet bistand til interessepolitisk arbeid. De er fra før medlem i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), som organiserer over 2000 private barnehager her i landet. De fortsetter å stå som fullverdig medlem av PBL i hele perioden interimmedlemskapet på to år gjelder.
Innmeldingen vil ikke få noen konsekvenser for de 2700 ansatte, da tariffavtalen med PBL som regulerer lønns- og pensjonsvilkår fortsatt vil gjelde som tidligere - gjennom hele interimmedlemskapet.