- Det er viktig for oss å sikre at pasienter, ansatte og virksomhetene ikke blir skadelidende når fritt behandlingsvalg-ordningen avvikles. Slik vi ser det, finnes det ingen tegn til at regjeringen har en strategi for dette sier Karita Bekkemellem, konstituert administrerende direktør i NHO Geneo.
- Avviklingen av ordningen er et stort tap for alle som ønsker å styrke satsingen på rus- og psykiatribehandling, sier hun.
Helse- og omsorgsdepartementet har sendt forslag til endringer i regelverket for å avvikle godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg på høring. Forslaget innebærer at private leverandører ikke lenger kan få godkjenning for å levere spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. NHO Geneo påpeker i sitt høringssvar at det ikke er gjort noen utredning av hvilke konskvenser dette kan ha for pasienter, ansatte og virksomhetene som er en del av ordningen.
- Det er lagt opp til at endringen skal gjennomføres allerede med virkning fra 1. januar 2023, med en overgangsordning på seks måneder. Høringsnotatet omhandler i liten grad hvilke konsekvenser avviklingen av godkjenningsordningen får for pasientene. Herunder er det heller ikke foretatt noen vurdering av realismen i om de offentlige helseforetakene allerede fra 1. januar 2023 vil være forberedt til å overta ansvaret (enten i egenregi eller at anbudsprosesser er mulige å gjennomføre så raskt) at det er mulig å sørge for et fullverdig tilbud til pasientene. Vår kunnskap om dette er at Helseforetakene er satt i en meget krevende situasjon for å løse dette innenfor alt lovverk og forsvarlighetskrav, står det i NHO Geneos høringssvar.
Les NHO Geneos høringssvar her.
Les NHOs høringssvar her.