- Norge trenger NHO Geneo
Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.
- Velkommen til den største og beste familien for bedrifter i Norge, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da NHO Geneo ble formelt lansert og feiret torsdag.
Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.
- Velkommen til den største og beste familien for bedrifter i Norge, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da NHO Geneo ble formelt lansert og feiret torsdag.
- Dette har vi jobbet i mange år for å få til, og tatt opp med mange NHO-sjefer. Men det var på din vakt det skjedde, Ole Erik, og det setter vi stor pris på, sa LMI-direktør og nå også NHO Geneo-direktør Karita Bekkemellem.
I salen satt 150 inviterte gjester – både fra medlemsbedriftene i den nye landsforeningen, fra andre deler av NHO-familien, og fra akademia, politikken og næringslivet. Om noen av gjestene var i tvil om det var riktig å etablere en ny landsforening for helse, velferd og oppvekst, endret de trolig mening underveis. For det manglet ikke på lovord, løfter og visjoner for fremtiden.
NHO-sjefen forklarte hvorfor det var nødvendig med en 17. landsforening.
- NHO har samlet næringer som hører sammen i 16 landsforeninger, og vi har mange medlemmer i helsenæringen. Men helsenæring, velferd, oppvekst har frem til nå ikke vært samlet. De har vært spredt i landsforeningene Norsk Industri, Abelia og Service og handel. Nå etableres den 17. landsforeningen for større kraft og gjennomslag. NHO Geneo samler over 1000 medlemmer med rundt 18 000 årsverk fra helsenæringen, velferd og oppvekst under en paraply som gir mer kraft i helsepolitiske spørsmål og i arbeidet med å styrke norsk helsenæring – fra vugge til grav, sa Almlid.
Legemiddelselskaper, treningskjeder, barnehager, asylmottak, sykehus og klinikker, sykehjem, bedriftshelsetjeneste, barnevernsinstitusjoner, kiropraktorer og brukerstyrt personlig assistanse er eksempler på bransjer og tjenester som inngår i landsforeningen.
Karita Bekkemellem sier at målet med at alle disse nå står sammen, er å kunne bidra til å løse samfunnsutfordringer i et godt partnerskap og i en konstruktiv dialog og kultur, basert på tillit og ikke misforstått symbolikk, mellom det private og offentlige.
- Vi skal vise leveransene våre innenfor barnehager, oppvekst, utdanning, barnevern, rus, rehabilitering, arbeidstilrettelegging, trening, omskolering, integrering, asyl, forskning og utvikling, teknologi og innovasjon, medisinsk utstyr, og medisiner som lindrer smerte, forlenger liv og redder liv. Pandemien har vist at vi leverer. Norge trenger NHO Geneo. Vi gleder oss til å bygge et sterkt fellesskap innenfor NHO-familien, sa Bekkemellem.
Styreleder i NHO Geneo, Yngvar Tov Herbjørnssønn, som til daglig er konsernsjef i Norlandia Care Group, var også klar på at Norge trenger denne nye landsforeningen.
- Privat helse, velferd og oppvekst er svar på mange store samfunnsutfordringer som landet vårt står ovenfor i årene som kommer. Opprettholdelsen av et bærekraftig og velfungerende helse- og omsorgs tilbud vil ikke være mulig uten et mangfold av virksomheter som bidrar med innovasjon og utviklingskraft. Vi må også evne å tenke nytt om hvordan vi skal bygge mer kunnskap, forståelse og respekt for det private initiativet og de private bedriftene – et offensivt næringsliv også innenfor de sektorene som direkte eller indirekte er offentlig finansiert. Politikken er preget av dogmer og myter. Ut av det kommer det med sikkerhet ikke kvalitet og innovasjon, sa Herbjørnssønn.
Og han la til at eksemplene er mange og gode på at det er mulig å få til.
- Enten det dreier seg om vaksiner når en forferdelig pandemi skyller inn over oss, mobiliseringsevne når flyktningene står på døren, verdens beste barnehage, eller knekke noen koder i det fantastiske at vi lever lenger, men da også at mange blir gamle og trenger hjelp samtidig. Norge trenger NHO Geneo.
Hvorfor navnet Geneo, lurer du kanskje på? Det viser til gen (helse), generere (skape) og neo (nytt). Man kan fint også la det løpe en assosiasjon til generasjon eller generasjoner.
Noe nytt og spennende er etablert, og nå starter det viktige samarbeidet medlemmene mellom. Sammen representerer de altså bransjene som følger oss gjennom livet. Fra trygge og gode barnehager, via forebyggende helse og trening, nye medisinske løsninger og til god omsorg og varme hender når et langt liv nærmer seg slutten.