Når mat blir politikk: Mindre valgfrihet og dårligere mat i barnehagene?

MØR Biffhus

Regjeringen vurderer å innføre tydeligere regulering av kostpenger i barnehager. Hva betyr dette for barnehager som har satset på å gi barna et godt mattilbud?

I strategien "Barnehagen for en ny tid" skriver Regjeringen at de ønsker å vurdere å innføre en strengere regulering av kostpenger i barnehager. De frykter at kostpenger kan være et grunnlag for sosiale forskjeller og kvalitetsforskjeller. Men kan Regjeringens foreslåtte politikk gi konsekvenser som fostrer det de selv frykter?

Vi vet at barn spiser mellom 40 til 60 prosent av måltidene sine i barnehagen. Hva betyr det for folkehelsen og sosial utjevning at vi har barnehager som satser på å gi barna et godt mattilbud? Og vil regjeringens foreslåtte politikk gi mindre valgfrihet og dårligere mat i barnehagene?

Program:

11:00 – 11:05 Velkommen og innledning v/ Torbjørn Sølsnæs , påtroppende bransjedirektør for Barnehagebransjen i NHO Geneo

11:05 – 11:25

Mattilbud i barnehagene i et folkehelseperspektiv, og som sosial utjevning; Hva betyr lovforslaget for mattilbudet i barnehagene? Hva skal til for å videreutvikle et godt mattilbud i barnehagene? v/ Frode Selvaag , konseptutvikler for "Et godt måltid" hos Læringsverkstedets barnehager.

Hvordan kan kvaliteten opprettholdes for fremtidens barnehager? Og hva kan Regjeringens lovforslag ha å si for videre utvikling av kvalitet? v/ Kåre Hagen , senterleder for Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Oslo Met.           

11:25 – 11:30

Matansvarlige Marit Haga, Espira Sangreidsåsen barnehage og Hege Johansen, Læringsverkstedet Furukollen barnehage, serverer publikum mat som barna i barnehagene får. De forteller om hva de serverer, hvorfor de server det, og hvordan barn, foreldre og ansattes respons er på mattilbudet.

11:30 – 12:00 Panelsamtale

Konsekvensene som vil komme dersom Regjeringens lovforslag får gjennomslag: Verdien av sunne måltider i barnehagene og mat i barnehagen som tiltal for sosial utjevning med Øystein Mathisen (Ap), stortingsrepresentant og medlem av Utdannings- og forskningskomiteen, Himanshu Gulati (Frp), stortingsrepresentant og medlem av Utdannings- og forskningskomiteen, og Kristin Voldsnes , divisjonsdirektør i Norlandia Barnehagene.

arendalsuka.no

Følg direktesendingen her. 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: